frame
home act
adrs

Even voorstellen
Als stemmer-techniker verricht ik alle werkzaamheden aan een piano of vleugel om de speelaard en de klank van het instrument te optimaliseren. Verreweg de meeste werkzaamheden vinden bij de klant thuis plaats, hoewel het soms nodig kan zijn om een mechaniek voor reparatie mee naar de werkplaats te nemen. Zo nodig vervang ik onderdelen.

Ik richt mijn werkzaamheden op zowel de particuliere als professionele markt. Ik bezoek u graag aan huis om uw piano of vleugel te stemmen en onderhouden. Daarnaast verricht ik werkzaamheden voor beroepsmusici, theaters en opnamestudio’s. Wanneer een instrument toe is aan een meer ingrijpende reparatie bij een gespecialiseerd bedrijf, adviseer ik u graag over de beste bedrijfskeuze.

Mijn doel is om ervoor te zorgen dat elke piano, ongeacht het merk, prettig te bespelen is en mooie klanken voortbrengt.

Achtergrond
In 1973 begon ik mijn opleiding tot pianobouwer bij pianofabriek Rippen in Ede. In deze fabriek werkte ik in de eindafwerking. Mijn hoofdtaken bestonden uit het inbouwen van klavieren, het inlijmen van de dempers en de hamers, het afregelen van het speelmechaniek en ten slotte het stemmen.
Van 1976 tot 1985 was ik bij de firma Bender in dienst als concertstemmer van het POC, (de toenmalige concertzaal van het zuiden) en van het Parktheater in Eindhoven.
Sinds 1985 werk ik als zelfstandig pianostemmer-techniker. De functie impliceert dat ik niet alleen piano’s en vleugels stem, maar ook gespecialiseerd ben in de reparatie en onderhoud van de instrumenten.

In 1997 volgde ik een opleiding van Steinway & Sons, gegeven door Stefan Knüpfer, Senior Steinway techniker en gericht op het vervangen van hamers, het afregelen van het mechaniek en het intoneren van Steinway concertvleugels. De opleiding werd me aangeboden door Ypma Piano's / Steinway center in Alkmaar.

frans